Co je spam

Všichni, nebo alespoň většina z nás se již se setkala s fenoménem internetu s názvem spam. Pod pojmem spam se rozumí veškerá nevyžádaná elektronická pošta. Nevyžádaná pošta představuje v současnosti většinu poštovního provozu na internetu, některé studie hovoří i o více než 90 procentním podílu. Obsah spamů je velice různorodý, od akcií až po léky (včetně přípravků na potenci), jedno však mají společné – obtěžují nás a něco stojí. Ochrana proti spamu není jednoduchá, nejlépe ale fungují antispamové filtry (antispamy).


Co je spam, jak předejít spamu, ochrana proti spamu

Antispamy a co je spamDopady spamu

  1. Vyšší náklady na výstavbu a provoz infrastruktury internetu.
  2. Časová ztráta při prohlížení pošty, čas by šel využít lépe.
  3. Riziko, že si s nevyžádanou poštou smažeme i nějakou důležitou zprávu.
  4. Nevyžádaná pošta může obsahovat škodlivé programy – viry, červy, phishing atd.

Bránit se proti spamu je prakticky nemožné. Zástupy spammerů z Číny, USA, Ruska a dalších zemí používají velice nápadité techniky jak emailové adresy k obtěžování získat. Mohou napadnout různé online databáze se soukromými údaji, nebo náhodně či pseudonáhodně adresy generovat. Nejčastější používaný způsob je hledání emailových adres na různých webových stránkách - například na stránkách různých firem.

Jak předejít spamu

  • Nedávejte svojí emailovou adresu každému – dávejte ji jen těm, se kterými hodláte v budoucnu opravdu komunikovat. Pro komunikaci s ostatními můžete použít alternativní schránku, viz. níže.
  • Používejte více emailových schránek – pro obchodování na internetu nebo získávání pravidelných informací z webových stránek používejte emailové schránky založené na veřejných serverech poskytujících emailové schránky jako je seznam.cz nebo centrum.cz. V případě, že bude schránka zneužita, můžete schránku snadno opustit.
  • Neregistrujte se - nikdy se neregistrujte pod svojí emailovou adresou na webových stránkách pochybné pověsti (zejména různé erotické a warez stránky), opět v případě nutnosti použijte alternativní schránku.
  • Nezveřejňujte emailovou adresu - nikdy na internetových stránkách nezveřejňujte svojí emailovou adresu ve standardní formě. Spammeři používají roboty, kteří dokážou z obsahu stránky rozpoznat emailové adresy. Pokud je nutné zveřejnit emilový kontakt na vaši osobu nebo firmu, pište jej ve formátu pan.novak(zavináč)firma.cz. Člověk to pochopí, robot ne.
  • Neodpovídejte na spamy - nikdy na spam neodpovídejte, pokud se nejedná o propagační email nějaké české firmy. České firmy, které oslovují zákazníky emailem bez jejich souhlasu, mohou porušovat Zákon č. 480/2004 sb. o některých službách informační společnosti, neváhejte je na to upozornit. Zahraničním spammerům neposílejte nic, protože pokud to uděláte, bude Vám spamů chodit ještě víc. Někteří spammeři totiž s balíky emailových adres obchodují a když odpovíte, Váš email se stane mnohem atraktivnějším, neboť se ukáže, že je "živý".

Ani při dodržování těchto pravidel není stoprocentní záruka, že se vaše emailová adresa nedostane do rukou spammera, ale tato šance se rapidně sníží. Jinak obrana proti spamu prakticky neexistuje, a jak vám jednou spam začne chodit, již se ho pravděpodobně nikdy nezbavíte.

Ochrana proti spamu

  • Nahlásit hříšníka – tento postup může slavit úspěch jen v našich končinách, kde nad elektronickou komunikací bdí Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Nahlášený hříšník bude vystaven správnímu řízení, kde může dostat vysokou pokutu.
  • Změnit emailovou adresu - toto řešení Vás na čas před spamy ochrání, nese v sobě ale úskalí. Pokud si založíte novou adresu a zrušíte starou, někteří Vaši klienti nebo přátelé se s vámi nebudou moci zkontaktovat, pokud je o změně neinformujete. Změnit adresu ještě jde v případě jednotlivce, ale těžko v případě firmy, na jejíž název jsou zákazníci zvyklí.
  • Antispamový filtr (antispam) - pokud se nechcete nechat otravovat spamy, nezbude vám pravděpodobně jiné řešení, než zvolit tuto variantu. Instalací antispamu se pro vás celá situace výrazně zjednoduší - před poštovního klienta, nebo na poštovní server (např. Exchange) se nainstaluje filtr, který zachytí spam a propustí jen relevantní zprávy. Řada antispamů umožňuje nastavit povolené (whitelist) nebo zakázané (blacklist) emaily nebo dokonce státy či domény, ze kterých byl email odeslán.

Měnit emailovou adresu, stejně jako telefonní číslo, je velice nepříjemná záležitost, protože může způsobit ztrátu kontaktu s nějakou osobou. To je zvláště v oblasti podnikání něco nepřípustného. Proto vychází jako nejlepším řešením nasadit antispamový filtr (antispam). Antispamů je na trhu mnoho. Žádný není stoprocentní, ale ta nejlepší řešení mají úspěšnost nad 95 procent, což může být výrazná úspora času a námahy.

V našem e-shopu si můžete koupit antispam nebo antispam stáhnout zdarma.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz