Rady pro zabezpečení počítače

V článku je několik rad, jak se má chovat, aby se snížilo riziko napadení počítače některou ze širokého spektra hrozeb na minimum. Jak má vypadat kvalitní ochrana počítače a kdy používat jaké produkty (jaký koupit antivir, antispam, firewall, apod.) rozebereme v jiném článku. Ochrana počítače může dobře fungovat jen v kombinaci dodržování určitých zásad a nasazení kvalitního programu. 


Je mnoho zkušených uživatelů, kteří říkají, že není třeba koupit antivir, firewall nebo další produkty pro zabezpečení počítače, nicméně i jim se občas může stát, že se dostanou na nebezpečnou stránku. O tom, že je nutné používat antivirový program pojednává článek Proč používat antivir. Používání programů pro zabezpečení počítače je proto doporučováno drtivou většinou expertů, tím více pro méně zkušené uživatele. Zároveň je ale nutné dodržovat následující pravidla:

Základní rady pro zabezpečení počítače

Hesla jsou prostředkem, jak umožnit přístup jen oprávněnému člověku. Řada lidí si vytváří jednoduchá hesla nebo si svoje hesla vůbec nechrání. Přitom zcizení nebo vylákání hesla je nejjednodušším prostředkem jak někomu ublížit (klasika je nosit PIN s bankovní kartou).

Jak vytvořit bezpečné heslo

Začněte zodpovědně již u tvorby hesla - heslo si udělejte dlouhé nejméně 8 znaků, kde alespoň jednou použijte velké písmeno nebo číslo, nepoužívejte jednoduchá hesla jako "12345", "pavel" atd., a už vůbec nepoužívejte stejné jméno a heslo!

Jak nakládat s heslem

Heslo si bedlivě chraňte, nikomu ho neříkejte, ani si ho nepište na lísteček vedle klávesnice (i to se bohužel stává). Nereagujte na různé emaily vyzývající k zadání hesla za účelem úpravy nějakých údajů nebo přihlášení se do banky. Této technice krádeží hesel se říká phishing, případně pharming.

Více informací nejdete v článku Jak vytvořit bezpečné heslo

Používání legálních programů

Používání legálního software je základem bezpečné práce na počítači. Když pomineme rizika plynoucí z porušování autorských práv a vystavování se v extrémním případě trestnímu stíhání, jedná se i o to, že v nelegálním software může být skryto řada hrozeb, virů, trojských koňů, apod. U legálního software si můžete být na 99 procent jisti, že je v pořádku.

Pravidelné aktualizace

Pravidelně aktualizujte svůj operační systém, chyb (exploitů) ve Windows či Office není bohužel málo, a neustále se přichází na nové. Řada červů a dalších hrozeb se šíří právě skrze chyby v operačním systému.

Nenavštěvování stránek s nebezpečným obsahem

Buďte si jistí, že na Seznamu nebo na Centrumu ke škodlivým programům nepřijdete. Nepříjemný dáreček si většinou do svého počítače natáhnete z webů, které jsou zaměřeny na erotiku (největší internetový byznys) a nebo na počítačové pirátství (tzv. warez). Škodlivý kód se vám při tom může do počítače stáhnout nepozorovaně, proto je obzvláště důležité při navštěvování nebezpečných (když už to musí být), používat opravdu kvalitní antivir a nebo bezpečnostní balík.

Nestahování cracků a dalšího nelegálního obsahu

Stahování cracků je jeden ze dvou nejčastějších způsobů napadení. V souvislost s internetem začaly vznikat sítě na sdílení dat – filmů, her, mp3, apod., tzv. P2P (Peer-to-peer) sítě. Vaše dítko se tak může prakticky zadarmo dostat k nejnovějším hrám, ale ty jsou většinou chráněny sériovými čísly a nebo vazbami na média, na kterých jsou distribuovány. Bez cracku – kódu, který odstraní ochranu – si dítko hru nezahraje. Ale nic nebývá zadarmo a součástí cracků často bývají různé libůstky jako jsou spyware, adware a nebo třeba keyloggery. Keylogger zaznamenává stisky kláves, takže se může snadno stát, že se nějaký koumák dostane k vašim heslům, takže vás hra nakonec může vyjít pekelně draho.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz