Zabezpečení počítače antiviry, antispamy a firewally

K efektivní práci na počítači a k zamezení ztráty dat je nutné mít zabezpečený počítač a držet se určitých zásad. Pro zabezpečení počítače je nejvhodnější používat kombinaci antiviru, firewallu a antispamu jako je ESET Smart Security, avast! Internet Security nebo AVG Internet Security. Vyhovující je ale i kvalitní antivir, přičemž se doporučuje používat jen antiviry osvědčených výrobců (ESET, Avast, AVG, Avira, Symantec, Bitdefender atd.). Proč je vhodné nespoléhat se jen na vlastní hlavu i když se jedná o zkušeného uživatele si můžete přečíst v článku Proč používat antivir.



Jaká je šance, že se při surfování nakazí počítač...

Zdroj: AVG Source Database: Obrázek ukazuje, jaká je šance k nakažení počítače při surfování v různých zemích a kontinentech.

Pro snazší orientaci uvádíme základní pojmy:

  • Antivir nebo Antivirus - program pro ochranu počítače před různými škodlivými programy (tzv. viry, červy nebo trojské koně), které mohou v krajním případě poškodit počítač. Základní charakteristikou viru je, že se sám šíří.
  • Firewall - slouží k zabezpečí síťového provozu mezi počítačem a internetem a tak chrání před útoky hackerů nebo různých škodlivých programů.
  • Antispam - kontroluje došlé emaily, aby nebyl uživatel zahlcen množstvím nevyžádaných zpráv, tzv. spamu. Někdy bývá doplněn o antivir.

Kombinace všech těchto tří druhů programů zajišťuje vysokou bezpečnost, ale musí být doplněna minimálně o dodržování těchto zásad:

  • pravidelně aktualizovat operační systém a prohlížeč (řada virů, tzv. červů využívá bezpečnostních chyb)
  • neotvírat podezřelé emaily (často obsahují viry)
  • nestahovat nelegální obsah - programy nebo hry (často obsahují viry)
  • nenavštěvovat podezřelé stránky, např. porno nebo warez (některé viry dokáží napadnout počítač jen pouhým vstupem na stránku)
  • velice opatrně přistupovat k aplikacím a videím na sociálních sítích (některá videa v sobě mají skrytý odkaz na závadnou stránku)

Je opravdu namístě zamyslet se nad každým klikem, chyba může stát spoustu problémů i peněz (od nutnosti zaplatit odborníka při napadení virem až po "vyluxování" účtu při odcizení přihlašovacích údajů k bankovním účtům). Více informací o tom, kdo je kdo v oblasti zabezpečení počítače  se můžete dozvědět v článku Slovník pojmů .

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz